Ha azt mondjuk 1,3,7-trimetil-xantin, vagy C8H10N4O2, akkor kevés ember tudja, hogy miről is beszélünk.
Ha arról mesélünk, hogy ez az anyag enyhíti a fáradtságot és fokozza a munkaképességet, gyorsítja a szellemi gondolattársítást, javítja az ítéletalkotást és a megfigyelőképességet, segíti az izmok teljesítőképességét, akkor már néhányan rávágják, hogy bizony a koffeinről beszélünk.
A reggeli kávé, a napközbeni csoki, vagy energiaital mind-mind tartalmaznak koffeint.
A koffein évszázadok óta a mindennapjaink része, mégis sok fontos tény nem tiszta az emberek fejében erről a csodás anyagról. Egy európai ember átlagos napi koffeinfogyasztása nagyjából 200mg, Kanadában ugyanez az adat 250mg és egyes skandináv országokban akár a 400mg értéket is megközelítheti.

 1. Mi tartalmaz a koffeint?
  Koffeint tartalmaz közel hetvenféle növény, olyanok, mint például a tealevél, kávébab, vagy a kóladió. És mostantól találkozhatsz vele a legújabb EEZY SPRITZ-ben is.
 2. Hogyan élénkít a koffein?
  A koffein az erekre kifejtett hatásával fokozza az agy vérellátottságát. A több vér, több oxigént jelent, ami növeli az éberségi szintet, és csökkenti az álmosságot. Ugyanez igaz az izmokra is: több vér, kevesebb fáradtságérzet, nagyobb teljesítmény.
 3. Koffein, mint fájdalomcsillapító?
  Több fájdalomcsillapító gyógyszer tartalmaz koffeint is. A koffein gátolja az adenozin nevű anyag hatását, blokkolva a központi idegrendszer adenozin-receptorait, így fejt ki közvetve fájdalomcsillapító hatást.
 4. Mennyi koffeint fogyaszthatunk?
  Az egy napra vetített koffeinfogyasztás mértékéről nincs hivatalos állásfoglalás. Egyes orvosok által elfogadott vélekedés, hogy hosszútávú, 300 mg feletti fogyasztás esetén mellékhatásokra számíthatunk, de érdemes megemlíteni, hogy 2015-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egy koffeinbiztonságról szóló szakvéleményben azt mondta ki, hogy napi 400 mg koffeinbevitel nem emeli egy egészséges felnőtt egészségügyi kockázatát.
  300 mg koffein megfelel nagyjából 1.2 liter EEZY SPRITZ Energiaital koncentrátummal ízesített folyadéknak (2ml “1 spricc”/250ml), vagy 3 erős kávénak.
 5. Az EEZY SPRITZ Energiaital sok koffeint tartalmaz?
  Ha csak a koncentrátumot nézzük, akkor IGEN.
  Egy flakon EEZY SPRITZ Energiaital koncentrátum hígítás nélkül 1500mg koffeint tartalmaz, ami literre vetítve 31250mg, így fogyasztása kizárólag hígítva, a napi koffeinbevitelt figyelembe véve lehetséges.
  Ha az előírt adagolási arányt nézzük, akkor 2 és fél deci vízhez/folyadékhoz kell 2ml energiaital koncentrátumot adnunk, így egy 62.5mg koffeintartalommal rendelkező italt kapunk.

Disclaimer: Az UppZ.hu és az EEZY SPRITZ márkanév tulajdonosa a Speedshop Zrt.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here