Még javában tart a nyár, sokan még csak most indulnak neki a nagyvilágnak, hogy kipihenjék fáradalmaikat.

Ki örömködve, ki félve indul el otthonról és hagyja maga mögött otthonát.
Ki ne élte volna már meg és merültek volna fel benne ezek a kérdések: „jajj, nem hagytam égve a gázt? Bezártam az ajtót? Megetettem a Velociraptort?”. Hát igen, nincs nyaralás kezdeti nehézségek nélkül. Ami még aggasztóbb, hogy a betörések száma növekvő tendenciát mutat, nagy elkeseredésünkre.
Felmerül bennünk a kérdés: Hogyan tehetnénk óvintézkedéseket otthonunk védelmében? A válaszban sok lehetőség rejlik. A legkézenfekvőbb megoldás nyilván a szomszéd, bár manapság igen ritkának számít a klasszikus értelembe vett jószomszédi viszony. Sajnos elmúltak a nyolcvanas éveket szimbolizáló, hihetetlenül összetartó és családias emberi kapcsolatok.  Egy szó, mint száz, nehezen mozgósíthatóak a barátok és a családtagok. Nem marad más, mint technikai úton megoldani az értékeink védelmét.

Első körben a riasztórendszer nyújthat biztos védelmet, vagy ennek illúzióját. Itt a kiépítés nehézkes és sok esetben havidíjas szolgáltatással kombinálva lehetséges. Ennek költsége súlyos százezrekbe is kerülhet. Annak tudatában kell mérlegelnünk, hogy milyen érték felett is őrködik a rendszer. Másik lehetőségünk a fix pontos kamerarendszer. Itt azt érdemes elmondani, hogy egy jó kamerarendszerrel nagyon jó minőségű videókat lehet rögzíteni, viszont itt is a kiépítés az, ami nehézkessé teszi a kivitelezést. Komplett szettben is megvásárolhatóak, így akár sokkal olcsóbban is hozzájuthatunk. A következő teendőnk már csak annyi, hogy szerzünk egy jó villanyszerelőt, aki beépíti az egységet. Nem véletlen, hogy ez a megoldás inkább ipari körökben népszerű.
Az utolsó védelmi egység, amit kivesézünk, az IP kamerarendszer. Ugyanaz a működési elve, mint a fix pontos kamerarendszernek, de az eszköz érdekessége, hogy akár a lakás több pontjára, szabadon is elhelyezhető. Három fő változatban érhető el a rendszer:

  • UTP kábeles (internet kábel)
  • WI-FI alapú (vezeték nélküli)
  • vagy ezek valamilyen kombinációja

Bármely megoldás hatékony lehet, de amit a legfontosabb kiemelni, hogy egy átlagember is könnyedén telepítheti a kívánt helyre és a legtöbb esetben utólag is bővíthető végtelen számú kamerával, ennek csak pénztárcánk szabhat határt. Ha az IP kamera mellet döntünk, akkor érdemes specifikációkat is böngészni, mert igen sokféle létezik már. Érdemes 360 fokban forgatható kivitelt választani, mely képes oda-vissza hangot is lejátszani (jól jön, ha diskurálni kívánunk a betörővel), illetve éjszakai üzemmód is hasznos bizonyos esetekben. Ez utóbbi funkció a baby kameráknál is értékesnek bizonyult, ahol a szülők egy-két mondattal meg tudják nyugtatni a szobában alvó gyerkőcöt.

Mi magunk is teszteltünk az utóbbi két hétben pár típust és kimondottan jókat szórakoztunk. A megfelelő applikáció segítségével mind ANDROID, mind IOS alapú készülékünkkel, valós időben nyomon követhetjük a történéseket.
Összességében, az IP kamera nyert nálunk, mert mobilis, műszaki képzettség nélkül telepíthető és nem utolsó sorban igazi ár/érték arány bajnok. Minőségtől és felszereltségtől függően 10-50 ezer forintnyi összegért cserébe, biztonságban tudhatjuk otthonunkat, miközben mi a nagyvilágot járjuk.

Ha jó minőségű, megbízható és persze megfizethető kamerát keresel, akkor kattints IDE!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here