Nyár van, fesztiválok, medence, vízpart, záporok…
Örülhetünk, ha kiszabadultunk a mindennapi robotból és belevethetjük magunkat a féktelen bulizásba, mászkálásba, indokolatlanul hosszú ideig tartó fekvésbe a medence partján… Ez a felszabadultság sok esetben megbosszulja magát, ha nem figyelünk.
A víz és az elektromos kütyük soha nem voltak barátok. Mindenki ismer olyat, aki fürdette már meg a mobilját, vagy akár ti magatok is követtetek már el ilyen szörnyűséget. A széleskörű “tapasztalatok” ellenére még mindig kevesen tudják, hogy mit szabad és mit nem a beázott készülékekkel.
Amit biztosan mindenki megcsinál, az az, hogy szárazra törli a készüléket, ez az első és legfontosabb lépés. Ezt követően, ha van rá lehetőség, szedjük ki a sim tartót, memóriakártyát /ha van/, továbbá, ha levehető a hátlap és kiszedhető az akksi, akkor azt is. A szétszedhető készülék esetében annyi előnyünk mindenképpen van, hogy talán kevesebb víz fog pangani a belsejében így kevesebb kárt is okozhat utólag.
Amennyiben nem tudjuk azonnal szervizbe vinni, akkor szárítani kell a készüléket. Ha lehet, akkor klimatizált, száraz levegőjű szobában, elektromos csatlakozóval lefelé tároljuk a telefont. Több helyen írtak már a rizs jótékony hatásáról is.
Ez valóban segíthet, de ennél talán erősebb vízelvonó hatása van a kuszkusznak vagy a macskaalomnak. Ezeknél a módszereknél arra kell nagyon ügyelni, hogy ne ragadjanak a csatlakozókba az apró szemcsék, mert ezek később több kárt okoznak, mint hasznot, erre jó megoldás lehet, ha harisnyába tesszük az balesetet szenvedett telót.

És amit soha, semmi esetre se próbáljunk ki:

  • NE használj hajszárítót és ne melegítsd a telefont (a belül felszabadult pára károsabb lehet, mint a víz)
  • NE tedd LEZÁRT, műanyag zacskóba vagy edénybe
  • NE tedd mikróba (nem vicc, hallani ilyen tippekről is)
  • NE tedd töltőre
  • NE próbáld bekapcsolni

Ha a fentieket betartjuk, lehet esélyünk arra, hogy életre kel a készülék, de hosszú távon ilyenkor már ne tervezzünk vele. A víz elkezdi az oxidációs folyamatokat, amelyek a későbbiekben bármikor kinyírhatják kedvencünket. Mentsünk minden adatot, amilyen gyorsan csak lehet, és reménykedjünk a legjobbakban.

Aki előre gondolkodott, az beszerzett egy vízálló tokot ITT, így eddig el sem jutott a cikkben, mert nem érte baleset.

Ha minden igyekezet ellenére sötét marad a kijelző, úgy egy-két nappal rövidebbre kell venni a nyaralást és a megspórolt pénzből találhatunk valami akciós készüléket ITT, amivel kihúzzuk a téli dömpingig.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here